
آیت الله سید محمد سعیدی در سال ۱۳۳۰ در شهرمقدس قم در خانواده ای از دودمان عالمان دینی متولد شد. والد ایشان شهید آیت الله سعیدی خود متولد مشهد مقدس بود و تحصیلات ابتدائی خویش را نیز در آنجا شروع و پس از ازدواج و رحلت مرحوم پدرش به شهر مقدس قم هجرت کرده بودند تا از محضر اساتیدی چون آیت الله العظمی بروجردی و حضرت امام خمینی (قدس ره) استفاده بنمایند . این مجتهد بزرگوار پس از مبارزات فراوان در ۲۰ خرداد ۱۳۴۹ در زندان های ستم شاهی بر اثر شکنجه های وحشیانه به لقاء الله نائل گردید. اجداد حضرت آیت الله سعیدی تا آنجا که ثبت شده است همه از روحانیون سر شناس زمان خویش بودند . کما اینکه جد اعلای ایشان سید سعید از علمای بنام گلپایگان بودند. والده استاد ، حاجیه خانم طباطبایی شیرازی ، از نوادگان مرحوم میرزای شیرازی بزرگ (که نهضت تنباکو را علیه استعمارگران رهبری نمود)هستند. این بانوی صبور و فداکار همواره در دوران تحصیل و فعالیت های سیاسی و تبلیغی و مبارزاتی همسر گرامی خویش (شهید آیت الله سعیدی )یار و مدد کار ایشان بوده و علاوه بر این فعالیت ها ، به تعلیم قرآن اشتغال داشته و هم اکنون نیز این جلسات بخصوص در ماه مبارک رمضان دائر می باشد.
چگونگی ورود به حوزه علمیه:
آیت الله سعیدی تحصیلات ابتدائی و نخستین سال دبیرستان را در شهر مقدس قم به انجام رساند سپس به همراه پدر به تهران هجرت کرد و به ادامه تحصیل در دبیرستان پرداخت. ایشان در این دوران در بعضی امور مبارزاتی پدر را یاری می نمود. با شهادت پدر بزرگوار ش سال آخر دبیرستان را نیز به طور متفرقه گذراند که در یک حادثه غیر مترقبه مسئولین دبیرستان به وی اعلام داشتند که جهت اخذ مدرک دیپلم به مدارک سال های گذشته نیاز است که مفقود گردیده است . در همین حادثه بود که ایشان تصمیم گرفت که به وصیت پدر شهیدش آیت الله سعیدی مبنی بر ورود به حوزه علمیه جامه عمل بپوشاند. بنابراین ابتدا راهی شهر مقدس قم شده و مدتی را در مدرسه دارالشفاء بوده سپس برای تکمیل ادبیات عرب رهسپار مشهد مقدس میشود وی در این شهر از محضر اساتیدی همچون استاد حجت هاشمی و استاد خزاعی (مد ظلها ) بهره میبرد . کتاب "معالم" را در محضر آیت الله واعظ طبسی (تولیت آستان قدس رضوی )و"لمعه"را در محضر آیت الله محامی (رحمت الله علیه)فرا گرفت . بخشی از "مکاسب"را در محضر آیت الله میرزا علی فلسفی (قدس سره) آموخت و آنگاه به اتفاق خانواده به شهر مقدس قم عزیمت کرد. ادامه" مکاسب" را در محضر آیت الله ستوده(رحمت الله علیه)و "رسائل" را در خدمت آیت الله حاج آقا رسول تهرانی و آیت الله اعتمادی فرا گرفت. "کفایه"را در خدمت حضرات آیات فاضل لنکرانی (رحمت الله علیه) ،مظاهری و محقق تلمذ نمود . بحث تفسیر را در محضر آیت الله مشکینی (رحمت الله علیه )و فلسفه را خدمت آیت الله حاج شیخ یحیی انصاری و آیت الله حسن زاده آملی آموخت. خارج فقه و اصول را در خدمت حضرات آیات تبریزی (رحمت الله علیه ) ،منتظری ،وحید خراسانی و میرزا هاشم آملی فرا گرفت. در فن تبلیغ از تجربیات استاد مسلم سخن مرحوم حجت الاسلام و المسلمین محمد تقی فلسفی (رحمت الله علیه )و حضرت حجت الاسلام والمسلمین قرائتی (دامت برکاته) بهره فروان برد. ایشان همزمان به تدریس نیز اشتغال داشت و سالها به تدریس ادبیات و منطق و سپس "معالم"، "لمعه"،"مکاسب"،"رسائل " و" کفایه"ونیز مدتی شرح و تفسیر "صحیفه ی سجادیه : پرداخت.
فعالیت های سیاسی:
فعالیت های سیاسی ایشان از زمان پدر بزرگوارش آیت الله سعیدی آغاز گشته بود و پس از شهادت پدر نیز در چاپ و انتشار آثار حضرت امام خمینی با دائی خویش حجت الاسلام و المسلمین حاج سید مهدی طباطبایی همکاری داشت. حجت الاسلام والمسلمین طباطبایی پس از شهادت آیت الله سعیدی به منظور ادامه راه مبارزات از مشهد مقدس به تهران هجرت نمود ودر مسجد موسی بن جعفر که پایگاه مبارزاتی مرحوم شهید بود مستقر گشت ایشان به دلیل فعالیت های مبارزاتی سرسختانه علیه رژیم بارها به زندان افتاد و شکنجه های فراوانی را به علت رازداری و سابقه مجاهدت خویش تحمل نمود به همین خاطر افرادی که با ایشان همکاری می کردند هیچ گاه از این جهت دستگیر نشدند . ولی گستره فعالیت های آیت الله سعیدی باعث باعث دستگیری های متعدد ایشان (که آخرین آن چند ماه قبل از پیروزی انقلاب اسلامی بود)گردید. در کوران انقلاب ایشان برای بیان اهداف نهضت اسلامی مردم ایران به رهبری امام خمینی و روحانیت به بوشهر اعزام شدولی در آستانه شهر بوشهر دستگیر و به بازداشتگاه برازجان و شیراز منتقل شد. با پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی ایران ،ایشان در امر تشکیل کمیته انقلاب در منزل آیت الله سعیدی با مدیریت حجت الاسلام والمسلمین طباطبایی شرکت جست وسپس مدتی در جهاد سازندگی کاشان با حکم دفتر امام خمینی خدمت نمود. با شروع جنگ تحمیلی حجت الاسلام و المسلمین سعیدی در کنار رزمندگان اسلام به انجام وظیفه پرداخت.
مسئولیت ها:
پس از جنگ تحمیلی در سال ۱۳۷۰ با حکم مقام معظم رهبری همراه عده ای از دوستان به تاسیس مرکز خدمات حوزه علمیه به انگیزه خدمت به روحانیون به مرکزیت قم همت گماشت که تا کنون نیز عضو هیئت مدیره مرکز مذکور می باشد. همچنین ایشان به مدت ۷ سال با حکم مقام معظم رهبری «مد ظله العالی» عضو هیئت مدیره تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم بوده اند و نیز از سال ۱۳۷۹ تا کنون عضو هیئت امنای مسجد مقدس جمکران نیز میباشند. ایشان مدتی است که در بخش استفتائات دفتر مقام معظم رهبری مد ظله العالی نیز مسئولیت داشته و هم اکنون امام جمعه شهر قم می باشد.
فعالیت های تبلیغی:
ایشان هم زمان با تحصیل و تدریس به وظیفه تبلیغ نیز همت گماشت و به این منظور سفرهایی به نقاط مختلف کشورمان و بعضی کشورهای دیگر داشته اند که در حقیقت تحقق یکی از مفاد وصیت نامه پدر شهیدشانبود. زیرا ایشان در وصیتنامه خویش که در زندان تنظیم شده بود توصیه کرده بودند که "...فرزندان پسرم همگی اهل علم و تبلیغ برای خدا شوند..."
حوزه های تالیفات، تحقیقات و مقالات:
آیت الله سعیدی در زمینه های مختلف به تحقیق پرداخته اند که حاصل برخی از آنها به صورت های مختلف در دسترس است. عمده آنها عبارتنداز:
۱. مجموعه مباحث فقه و اصول که ایشان در طی سال های تحصیل از اساتید خود بهره برده اند.
۲. مجموعه مباحث خارج فقه ایشان که بر اساس "عروه الوثقی "و"تحریر الوسیله" در جمع فضلاء مطرح شده است.
۳. مجموعه مباحث خارج اصول که بر اساس "کفایه" در جمع طلاب و فضلاء مطرح گردیده است.
۴. مجموعه یادداشت هایی پیرامون سیره معصومین .
۵. یک دوره از یادداشت های مربوط به اصول عقاید که در ضمن کلاس های عقاید تدریس شده.
۶. یادداشت هایی پیرامون تفسیر قرآن که تنظیم شده اند.
۷. سلسله دروس پیرامون تفسیر ادعیه :صحیفه سجادیه" که بعضا تبدیل به نوار گشته و در دفتر تبلیغات در اختیار مراجعین قرار میگیردو قسمتی از آنها نیز توسط صدای جمهوری اسلامی ایران پخش شده است.
۸. زندگی نامه والد ایشان به قلم آیت الله سعیدی که چاپ شده است.
۹. سلسله درسهایی که پیرامون حقوق و وظائف زن و شوهر ،تنظیم و برخی از آنها نیز از رسانه ملی پخش گردیده.
۱۰. سلسله مقالاتی پیرامون تاریخ انبیاء که در مجله مقاله ای پیام انقلاب چاپ شده است.
۱۱. مقاله ای پیرامون نقش جوان در نهضت عاشورا که در اثری منتشر شده توسط مرکز نشر آثار امام خمینی ،چاپ گردیده
۱۲. سلسله مباحثی تحت عنوان حدیث هدایا
۱۳. مباحثی با عنوان " پیام شهیدان کربلا".
۱۴. مباحثی پیرامون استعداد ها و توانایی های انسان و کیفیت بالنده نمودن آنها.
۱۵. مجموعه یادداشتهایی پیرامون خُلقیات انسان بر اساس حروف الفبا.