منوی اصلی

جلسۀ پنجم همایش « تبیین علمی ولایت فقیه (پیشینه ، جایگاه ، ادله و شبهات)

تاریخ انتشار: 1389/01/24    
جلسۀ پنجم همایش « تبیین علمی ولایت فقیه (پیشینه ، جایگاه ، ادله و شبهات)
New Page 1

جلسۀ پنجم همایش « تبیین علمی ولایت فقیه (پیشینه ، جایگاه ، ادله و شبهات) با سخنرانی آیت الله مصباح یزدی (دام عزه) در تاریخ 23/1/89 بعد از نماز مغرب و عشاء در ساعت بیست و پانزده دقیقه آغاز و تا ساعت بیست و دو به طول انجامید.
در این جلسه که با حضور نزدیک به دو هزار نفر از طلاب و جمعی از دانشجویان تشکیل شده بود . سخنران به تبیین دقیق واژه های ولایت فقیه پرداخته است. ایشان پس از تبیین ریشه و مشتقات لغوی ولایت ، تصریح کرد که مراد از ولایت در محل بحث ، حکومت است.نیز مراد از فقیه، مجتهد در احکام اسلامی است – ( البته در جلسات بعدی روشن خواهد شد که اجتهاد در احکام اسلامی شرط لازم برای حاکم شدن و ولایت داشتن است نه شرط کافی)
روشن است هر موردی که در زندگی بشر اجتماعی رخ دهد، اختلافاتی نیز ناگزیر روی خواهد داد و برای رفع این اختلافات قوانینی لازم است . اما صرف وجود قوانین برای حل مشکل اختلاف کافی نیست بلکه باید آن را اجرا کرد. بنابراین ، علاوه بر وجود قوانین در زندگی اجتماعی انسانها، مجری یا مجریانی لازم است که آن قوانین را اجرا کنند و حکومت در ادبیات علوم سیاسی جز این معنایی ندارد.بنابراین در هرجامعه ای حکومتی لازم است و مراد از ولایت فقیه ، حاکمیت فقیه است.
حضرت آیت الله مصباح یزدی در پاسخ به پرسش در مورد ولایت فقیه بیان کردند که مراد از آن این است که علاوه بر موارد ضروری که شارع مقدس راضی به ترک آن نیست و در لسان فقه به عنوان حسبیه معروف است، نسبت به غیر آن نیز فقیه ولایت داشته و می تواند اعمال حاکمیت کند . به عبارت دیگر ، هرچه که برای ادارۀ حکومت لازم است ، فقیه نیز نسبت به همۀ آن موارد ، ولایت دارد.بنابراین ، نباید از عنوان مطلقه تفسیر غلط ارائه داد و بر اساس اغراض خاص بیان کرد که مراد از مطلقه ، دیکتاتوری یا غیر آن نیست.
همچنین مراد از مطلقه بودن ولایت فقیه این نیست که فقیه میتواند خارج از چارچوب اسلام حکم صادر کند. بدیهی است اگر برخلاف اسلام حکمی صادر شود فقیه از ولایت خودش تنزل خواهد شد. از این رو مقصود از مطلقه بودن ولایت فقیه آن است که دست فقیه برای اعمال هر آنچه که در حکومت کردن لازم است باید باز باشد و محدودۀ دخالت ایشان محدود به موارد حسبیه نیست.
 

صوت جلسۀ پنجم همایش
« تبیین علمی ولایت فقیه (پیشینه ، جایگاه ، ادله و شبهات)


حجم: 8.81MB

نظرات
دبیرخانه مجلس خبرگان رهبری

دبیرخانه مجلس خبرگان رهبری، نهادى است قانونى که زیر نظر هیأت رئیسه مجلس خبرگان، اداره می ‏شود و براى انجام مأموریت ‏ها و مسئولیت‏ ها و تنظیم امور مربوط به مجلس خبرگان، تشکیل می گردد. ادامه
مراکز مرتبط

- پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
- پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری
- مركز تحقيقات علمی حكومت اسلامى
- پایگاه اطلاع رسانی شورای نگهبان
راه های ارتباطی / شبکه های اجتماعی

شماره های تماس: 02537741322
ایمیل: info@majleskhobregan.com
فکس: 02537741323