الف ) مقدمه
گرچه پیروزى انقلاب اسلامى و تأسیس نظام جمهورى اسلامى، زمینه توجه بیشتر پژوهشگران را به آموزه هاى سیاسى و اجتماعى اسلام و نقش آن در حوزه عمومى فراهم کرد ؛ اما روند پر شتاب انقلاب، امکان طراحى همه جانبه نظام حکومتى اسلام را از انقلابیون گرفت و شرایط ویژه سالهاى نخستین انقلاب و سپس جنگ تحمیلى، مانع از تحقیقات نظرى و کاربردىِ عمیق و بلند مدت در این باره گردید.
با وجود این، مواجهه نظام با پاره اى از معضلات فقهى و قانونى در سالهاى بعد، موجب طرح دیدگاه هاى جدید و ایجاد زمینه بازنگرى در قانون اساسى شد ؛ اما با این همه، هنوز جاى تحقیق بیشتر در موضوعات حکومت اسلامى عمیقاً احساس مى شود. دفاع عالمانه از اصول نظام اسلامى مانند ولایت فقیه و تبیینِ مباحث مهمِ اندیشه سیاسى اسلام چون عدالت و آزادى هنوز نیازمند تلاش هاى محققانه است.
مجلس خبرگان رهبری با توجه به نیازهاى فکرى و علمى کشور و تأکیدات مکرر رهبرى، در اجلاسیه 1371/11/28 مسئولیت پژوهش در موضوع حکومت اسلامى را بر عهده "دبیرخانه مجلس خبرگان" گذارد. بر اساس این مصوبه، مرکز تحقیقات حکومت اسلامى[1] در سال 1372 به منظور تبیین، تعمیق و توسعه اندیشه سیاسى اسلام در موضوع حکومت اسلامى بنیان گذارده شد.
گستره فعالیت هاى مرکز تحقیقات بر اساس ساختار و شرح وظایف در دو سطحِ داخل و خارج با اولویتِ داخل کشور است.