
اینجانب بر حسب آنچه در شناسنامهام آمده است و قرائنى که تا حدودى آنرا تأیید مىکند در تاریخ چهارم مهرماه سال 1336هجرى شمسى، مصادف با اول ربیع الاول 1377 هجرى قمرى، در یکى از روستاهاى تابعه شوش دانیال(ع) از استان خوزستان، موسوم به آبادى خلف، که بعد از پیروزى انقلاب اسلامى به نام «حر ریاحى» تغییر نام یافت، متولد شدم. این روستا در سال 1384 به شهر تبدیل شده و به نام شهر حر، موسوم گشته است.
والد اینجانب، مرحوم عبید فرزند على(علیوى)بود که در سن 103 سالگى در سال 1365 درگذشت. تیره خانوادگى ما به نام «بیت کریم» از عشیره «بیت صخر» وابسته به طایفه بزرگ «بنى طرف» معروف است. والدهام مرحومه حدهن، فرزند مرحوم ملا عبدستاوى بود.
محیط و محل رشدم در دوران کودکى، در همان روستاى محل تولد بود. وضعیت معیشتى خانوادهام در حد متوسط روستایى بود. معیشت ما، آن موقع که پدرم در حال کشاورزى بود، از راه زراعت و بعد از آن که دوران پیرى و سالخوردگى آن مرحوم رسید، عمدتاً از طریق دسترنج کارگرى اخوى بزرگم، مرحوم حاج حسن که در شرکت نیشکر هفت تپه شاغل بود، تأمین مىگردید.
از نظر دینى، خانواده ما از خانوادههاى معروف به تدین و وابسته به روحانیت بود. پدرم با این که سواد نداشت، ولى از استعداد و حافظه قوى برخوردار بود. بر اثر مجالست با روحانیون محل، بسیارى از سورهها، دعاهاى مفصل، تاریخ زندگانى پیامبر و ائمه(ع) به ویژه مقتل سیدالشهداء(ع) و خیلى از مسائل مبتلا به شرعى را در حافظه خود داشت. ایشان اهل تهجد بود و بر شرکت در نماز جماعت مسجد در اوقات سهگانه، مواظبت مىنمود. جد مادرى بنده هم روحانى و اهل منبر و معروف به زهد و تقوى بود.
دوران تحصیل
تحصیلات اینجانب از نظر علوم جدید از این قرار است: با اینکه بنده متولد 1336 بودم، ولى بنا به عللى از ده سالگى به دبستان رفتم (1346). دوره ابتدایى را در همان روستاى محل تولد و مقطع راهنمایى را در هفتتپه و دبیرستان را در اهواز گذراندم. در تمام دوازده سال تحصیل، شاگرد اول بودم. پس از پیروزى انقلاب در کنکور سراسرى شرکت نمودم و با کسب رتبه اول در استان خوزستان، در دانشکده الهیات دانشگاه تهران در سال 1358 مشغول به تحصیل شدم. بعضى از ترم ها را نیز در زمان جنگ تحمیلى در دانشگاه شهید چمران اهواز گذراندم. در سال 1368 با کسب رتبه دوم کشورى، مقطع کارشناسى ارشد را در رشته الهیات و معارف اسلامى با گرایش علوم قرآنى و حدیث در دانشگاه تهران آغاز و در سال 1371 به پایان رساندم و مقطع دکترى را در رشته تخصصى تفسیر حوزه علمیه قم گذراندم.
از نظر علوم حوزوى، اینجانب در سال 1350 طلبه شدم. تحصیلات مقدماتى و قدرى از سطح را در حوزه علمیه اهواز، ابتدا در مدرسه علمیه آیةالله کرمى و مدتى در دارالعلم آیةالله بهبهانى و نیز مدرسه مرحوم آیةالله مرعشى گذراندم.
بعد از پیروزى انقلاب اسلامى در سال 1358، جهت ادامه تحصیل به حوزه علمیه قم رفتم. در آنجا سطوح عالى و خارج فقه و اصول را تا سال 1372 گذراندم. بعد از برگشت به اهواز چند سال در درس خارج فقه حوزه علمیه اهواز شرکت نمودم.
اساتید مبرز اینجانب در مرحله مقدمات و سطح در اهواز عبارت بودند از: حضرات آیات، آقایان مرحوم شیخ محمد کرمى، مرحوم سید محمد حسن مرعشى، مرحوم سید اسماعیل مرعشى و در حوزه علمیه قم، حضرات آیات، آقایان: شیخ حسین راستى کاشانى، مرحوم شیخ محمد حسن قدیرى، سید حسن طاهرى خرمآبادى، شیخ غلامرضا صلواتى، مرحوم شیخ محمد تقى ستوده، مرحوم شیخ احمد پایانى، مرحوم شیخ محمدعلى مدرس افغانى و مرحوم وجدانى فخر. مدرسین خارج فقه و اصول در قم، حضرات آیات عظام: آقایان سبحانى، مرحوم فاضل لنکرانى، وحید خراسانى، مرحوم میرزا جواد تبریزى، مکارم شیرازى، سید محمود شاهرودى و در اهواز، آقاى موسوى جزایرى بودند.
در زمینه تفسیر، کلام، حکمت و اخلاق از محضر حضرات آیات، آقایان: شیخ عبدالله جوادى آملى، مکارم شیرازى، مرحوم شیخ محمدهادى معرفت، شیخ تقى مصباح یزدى، شیخ حسین مظاهرى، مرحوم شیخ على مشکینى، شیخ ابوالقاسم خزعلى، مرحوم طاهر شمس، سید على محقق داماد، مرحوم شیخ على احمدى میانجى، شیخ حسین شب زندهدار و نکونام استفاضه نمودم.
اساتید گرانقدر، حضرات آیات، آقایان: سبحانى، معرفت و موسوى جزایرى کتباً اجتهاد و قدرت اینجانب را بر استنباط احکام شرعى، تأیید فرمودهاند.
از دوستان و معاشران همدرس در مقدمات و سطوح، آقایان حجج اسلام مرحوم سید محمد موسوى، سید یونس هاشمى، شیخ سعید سوارى، حجت یارعلى و عبدالمطلب فریدىفر بودند.
از دوستان همدرس در خارج فقه و اصول و تفسیر نیز مىتوان از حجج اسلام شیخ على اصغر تجرى، محمد فاکر میبدى، محمد احسانى فر، احمد قدسى و شهید بزرگوار محمد شهرابى نام برد.
از عوامل مؤثر بر شکلگیرى علمى و اخلاقى اینجانب در دوران قبل از طلبگى، مسجد و روحانى روستا و کتابخانه آنجا به نام قائم آل محمد(عج) و در اهواز مدرسین حوزه علمیه اهواز و دانشمندانى که از قم در مجالس عمومى، مثل حسینیه اعظم، عباسیه و مکتب قرآن سخنرانى مىکردند، مثل حضرات آیات: شهید آیةالله مطهرى، شهید بهشتى، شهید باهنر، محمد آل اسحق، رضا گلسرخى، آیةالله خزعلى، محسن قرائتى، مهدى پیشوایى، سید جواد هشترودى و غیره بودند.
در قم، جو عمومى حوزه علمیه قم به ویژه جلسات درسى و معنوى حضرات آیات آقایان راستى، مظاهرى، مشکینى و مخصوصاً در بحث خارج آیةالله سبحانى که ارتباطات خاص علمى و تحقیقاتى با آن دانشمند فرزانه داشته و دارم، در این جهت، فوقالعاده مؤثر بود. از عوامل مؤثر بر شکلگیرى شخصیت سیاسى و اجتماعى اینجانب، در مرحله اول نهضت تاریخى امام خمینى؛، مىتوان پیام هاى روحبخش و نوارهاى سخنرانى آن امام دورانساز و شخصیتهاى برجسته انقلابى، مثل آیةالله موسوى جزایرى در اهواز و از بین دوستان، مرحوم سید محمد موسوى که شخصى انقلابى و از مؤسسین تشکیلات مسلحانه اسلامى (گروه موحدین) بود. شرکت در مجالس عمومى مذهبى در اهواز که قبل از این ذکر شد، علاوه بر تأثیر علمى و اخلاقى، تأثیر بهسزایى از نظر شکلگیرى شخصیت سیاسى و اجتماعى بر اینجانب داشت. در نهایت، دوران دفاع مقدس و حضور در سنگرهاى رزمندگان و نیز سفرهاى متعدد به بیتاللهالحرام جهت انجام حج تمتع وعمره، زیارت عتبات، ارتباط با حزب الله لبنان و دوران خدمت در سنگر امامت جمعه موقت اهواز، تأثیرات شگرف و همه جانبهاى در این جهت داشته است.
تدریس
تدریس اینجانب عمدتاً در حوزههاى علمیه قم و اهواز مىباشد؛ در بعضى مقاطع زمانى نیز در برخى دانشگاهها تدریس نمودهام که اهم آنها عبارتند از:
کتب ادبیات، مانند قطر الندى در نحو، در حوزه علمیه اهواز(مدرسه علامه شیخ محمد کرمى)در سال هاى 55 و 56 و کتاب جواهر البلاغه در سال 1368 در حوزه علمیه قم (مجمع الفکر الاسلامى)، کتاب جامع المقدمات (عوامل ملا محسن، الکبرى فى المنطق...) در حوزه علمیه اهواز، مدرسة الامام الخمینى؛ در سال 1362.
کتب فقهى و اصولى سطح، مانند شرح لمعه در حوزه علمیه اهواز(دارالعلم آیةالله بهبهانى) در سالهاى 1373 تا 1375 و اصول فقه مظفر در حوزه علمیه قم در سال 1368؛ تحریرالوسیله امام خمینى در سالهاى 68 و 69 در قم (مجمع الفکر الاسلامى) و همچنین در دانشکده اصول دین دزفول در سال 1376؛ زبدة الاحکام امام خمینى در سال 1360؛ در بخش عربى سپاه اهواز و کتاب تحریر الروضه در دانشگاه آزاد اسلامى اهواز - رشته حقوق (متون فقهى) در سالهاى 1380 و 1381.
کتب سطح عالى، مانند مکاسب شیخ انصارى در دارالعلم آیةالله بهبهانى اهواز از سال 1373 تا 1380 و نیز در سال 1386 و رسائل در مدرسه الامام الخمینى اهواز در سال هاى 1374 تا 1379 و کفایة الاصول در دارالعلم آیةالله بهبهانى اهواز در سالهاى 1377 تا 1385 و دوره دوم کفایه در سال 1387 و خیارات مکاسب در مدرسةالامام در سال 1387.
خارج فقه: مشاوره خارج فقه در مدرسه الامام اهواز از سال 1376 تا 1383؛ خارج فقه مقارن در دارالعلم آیةالله بهبهانى از سال 1384 تا 1386 و همچنین تدریس قواعد فقهى در دوره کارآموزى قضات دادگسترى خوزستان در سال 1383.
تفسیر قرآن و علوم قرآنى در دارالعلم آیةالله بهبهانى و همچنین در حوزه خواهران مکتب الزهراء اهواز از سال 1376 تا 1380؛ تفسیر قرآن در جلسات قرآن معلمان؛ تفسیر موضوعى براى عموم در برخى مساجد و حسینیههاى اهواز و نیز در لشگر 7 ولىعصر(عج)؛ تدریس علوم قرآنى در دوره تربیت مبلغ مدرسه الامام الخمینى(ره)؛ تدریس صیانه القرآن عن التحریف در سطح 3 مدرسه علمیه الزهراء (س) در سال 1386 و 1387 و تدریس فقه اللغه در مرکز تخصصى تفسیر علوم قرآنى حوزه علمیه قم از سال 1374 تا 1378.
تفسیر نهج البلاغه در دارالعلم آیةالله بهبهانى؛ مدرسه علمیه سفیران هدایت اهواز؛ مکتب الزهراء و برخى مساجد و حسینیههاى شهر اهواز از سال 1374 تا کنون.
کلام؛ پاسخ به شبهات عقیدتى در دارالعلم آیةالله بهبهانى از سال 1376 تا 1385؛ طرح عقاید خاص شیعه در مکتب الزهراء - سطح 3؛ بحث شیعهشناسى در دورههاى آموزش ضمن خدمت آموزش و پرورش خوزستان از سال 1384 تا 1387؛ طرح مباحث مربوط به شیعهشناسى در دورههاى طرح ولایت دانشجویان خوزستان؛ تدریس معرفتشناسى در دوره مبانى اندیشه اسلامى جهت برادران و خواهران در مساجد اهواز در راستاى کادرسازى و تربیت مربى براى مساجد و تربیت جوانان در آن محیط هاى اسلامى.
تاریخ اسلام در دارالعلم آیةالله بهبهانى از سال 1374 تا 1375.
اخلاق در دانشکده سپاه قم و شرح زیارت جامعه در برخى از حسینیهها و مساجد اهواز و مباحث اخلاقى در دارالعلم آیةالله بهبهانى و مدرسه امام خمینى؛ و همچنین سفیران هدایت.
علم الرجال: در دارالعلم آیةالله بهبهانى در سال 1379.
فعالیتهاى مهم علمى و تحقیقاتى و ارتباط با مراکز علمى و تحقیقاتى
ارتباط علمى و تحقیقى با مؤسسه تحقیقاتى امام صادق(ع)قم و انجام چند پروژه تحقیقى زیر نظر آیةالله سبحانى - دامت برکاته - .
ارتباط علمى با مرکز رشته تخصصى تفسیر حوزه علمیه قم زیر نظر آیةالله مکارم شیرازى - دامت برکاته - .
تأسیس دارالتحقیق حوزه علمیه اهواز؛ این مرکز علمى، پژوهشى را تحت اشراف نماینده ولى فقیه در خوزستان در حوزه علمیه اهواز در سال 1375 تأسیس نمودم. این مرکز داراى یک کتابخانه با بیش از 31 هزار جلد کتاب و یک مرکز رایانه است. این مرکز بهصورت روزانه پاسخگوى صدها تن از مراجعه کنندگان مىباشد که غالباً از فضلاى حوزه، دانشگاهیان و فرهنگیان مىباشند. در آنجا فعالیتهاى تحقیقى و علمى انجام مىدهند و خود اینجانب در آن مرکز فعالیت علمى داشته و دارم.
فعالیتها و مبارزات سیاسى و اجتماعى
قبل از پیروزى انقلاب اسلامى
فعالیتهاى مهم اجتماعى و سیاسى
اهم فعالیتهاى اجتماعى، سیاسى و فرهنگى اینجانب، قبل از انقلاب از این قرار بود:
ارتباط با علماى مبارز وحضور فعال در جلسات دینى و سیاسى اهواز؛
شرکت در تظاهرات مردمى ضد شاه در نقاط مختلف استان خوزستان و در تهران و قم؛
ایراد سخنرانى هاى افشاگرانه علیه رژیم فاسد پهلوى در اهواز، شوش، هفت تپه و روستاى حر ریاحى؛
هدایت تظاهرات مردمى در بعضى از مناطق؛
توزیع اعلامیهها و نوارهاى سخنرانى حضرت امام؛
تشکیل اولین انجمن اسلامى در سال 1354 در دبیرستان فرهنگ اهواز با همکارى برخى از معلمان متدین و دانشآموزان و هدایت فعالیتهاى دینى و سیاسى در آن دبیرستان؛
مسافرت به قم و تهران به همراه بعضى از طلاب انقلابى در راستاى ارتباط با مبارزین و آوردن نوارها و اعلامیههاى ضد رژیم به خوزستان؛
تشکیل کلاس هاى تفسیر قرآن براى جوانان در برخى مناطق و تربیت کادر جوان؛
حضور فعال در حوادث چهارشنبه سیاه اهواز؛
ارتباط مبارزاتى با برخى از گروه هاى انقلابى متدین و در خط امام که مشى مسلحانه در پیش گرفته بودند؛ مثل گروه موحدین.
ارتباط با حضرت امام و سایر مبارزان راه اسلام
موقعیت زمانى و مکانى، امکان ارتباط با حضرت امام را ایجاب نمىکرد، ولى با مبارزان راه اسلام از قبیل: نماینده امام در خوزستان و دیگر مبارزان خوزستانى و نیز با علماى مبارزى که از قم و تهران به اهواز مىآمدند از قبیل: مرحوم شهید آیةالله مطهرى، آیةالله خزعلى، مرحوم حجةالاسلام و المسلمین شیخ رضا گلسرخى و غیره، فى الجمله ارتباط داشتم.
انواع و روشهاى مبارزاتى مثبت و منفى، فرهنگى و سیاسى - که عمدتاً در بند یک به آن اشاره شد - .
تهدید و دستگیرى از سوى دستگاه امنیتى رژیم شاه.
از سوى ساواک دزفول تحت تعقیب بودم؛ به طورى که ساواک برگزارى مراسم عزادارى عاشورا در منطقه حر ریاحى را مشروط به عدم حضور اینجانب قرار داده بود.
فعالیتهاى مهم در جریان پیروزى انقلاب اسلامى
به اهم آن فعالیت ها در بند اول اشاره شد. خوب است که به این مورد در آستانه پیروزى انقلاب اسلامى اشاره کنم: وقتى بازگشت امام خمینى؛ به وطن در 6 بهمن 1357 مطرح شد، به اتفاق چهار نفر دیگر از دوستان طلبه انقلابى به قم و تهران رفتیم. چند روزى در کتابخانه مسجد چهل ستون مهمان مرحوم آیةالله شیخ حسن سعید بودیم. آن روزها در تظاهرات مردمى تهران شرکت مىکردیم و در روز 6 بهمن به بهشت زهرا رفتیم، ولى دولت بختیار از بازگشت امام جلوگیرى کرد. در آن روز مرحوم شهید دکتر بهشتى در بهشت زهرا سخنرانى تاریخى و اعتراضآمیزى را ایراد فرمود. در همان روز بنا به پیشنهاد آیةالله شهید مطهرى، روحانیون در دانشگاه تهران تحصن کردند و ما در تظاهرات خونین اطراف دانشگاه شرکت داشتیم. بالاخره به خاطر تمام شدن هزینه سفر مجبور به مراجعه به خوزستان شدیم. لذا براى شرکت در مراسم استقبال حضرت امام در 12 بهمن توفیق نیافتیم. در همان ماه هاى آخر سال 1357 با برخى از دوستان انقلابى بناى تشکیل گروه مسلحانه گذاشتیم و مقدمات تهیه سلاح فراهم شد که به پیروزى انقلاب منجر گردید.
بعد از پیروزى انقلاب اسلامى
فعالیتهاى مهم سیاسى و اجتماعى بعد از پیروزى انقلاب اسلامى
از فعالیتهایى که خداوند توفیق انجام آنها را به حقیر داد، مىتوان به موارد زیر اشاره نمود:
ایراد سخنرانى و یا نوشتن مقاله و جزوه به منظور ترویج آرمان هاى انقلاب اسلامى و تبیین مواضع رهبرى بین عامه مردم به ویژه جوانان.
تشویق مردم به شرکت در انتخابات و حضور فعال در رفراندوم جمهورى اسلامى و سایر انتخابات.
تصدى برخى از مسئولیتهاى اجرایى که در بند آتى ذکر خواهد شد.
شرکت فعال در دفاع مقدس و بسیج کردن آحاد مردم براى حضور در جبههها با سابقه حضور به مدت 43 ماه و 15 روز و نائلشدن به مقام جانبازى در عملیات خیبر.
سفرهاى تبلیغى خارج از کشور به منظور ترویج مذهب و آرمان هاى انقلاب اسلامى از قبیل 18 سفر حج تمتع و 5 سفر عمره و اعزام یا به عنوان مبلغ و یا روحانى کاروان، و یا رابط بعثه مقام معظَّم رهبرى و نیز سفر به لبنان، سوریه، عراق و کویت.
نامزدى در انتخابات مجلس خبرگان رهبرى در دوره سوم و چهارم.
تصدى امامت جمعه موقت در اهواز.
رسیدگى به مشکلات مختلف روستاها و مناطق حاشیهنشینى شهر با دعوت کردن از مسئولین اجرایى و مطرح کردن مشکلات با حضور آنها از زبان مردم و پىگیرى اجراى وعدههاى مسئولین از طریق دفتر امام جمعه.
رسیدگى به مشکلات اجتماعى، اقتصادى و فرهنگى مردم در دفتر امام جمعه و پىگیرى حل آنها از طریق مجارى ادارى و قانونى.
مناصب و مسئولیت هاى مهم
مسئول ستاد شوراهاى اسلامى روستایى در شهرستان شوش. در این راستا، حدود 120 شوراى اسلامى روستایى در سال 1359 تشکیل گردید.
حاکم شرع در هیأت واگذارى زمین دزفول و شوش در سال 1359.
مسئول بسیج عشایرى در شوش در سال 1359.
مسئول بخش عربى سپاه خوزستان از سال 1359 تا 1361.
مسئول واحد تبلیغات و انتشارات و عضویت در شوراى فرماندهى سپاه پاسداران منطقه 8 (خوزستان و لرستان) در سال 1361 و 1362.
مسئول تبلیغات خارج کشور در عملیات خیبر با حکم فرمانده کل سپاه در سال 1362.
معاون مدرسة الامام الخمینى؛ در سال 1362 و 1363.
نماینده طلاب و فضلاى اهوازى (خوزستانى) در اولین دوره مجمع نمایندگان طلاب و فضلاى حوزه علمیه قم در سالهاى 1368 تا 1370.
مسئول تبلیغات انتخابات دومین دوره مجلس خبرگان رهبرى در جامعه مدرسین حوزه علمیه قم.
امام جمعه موقت اهواز از سال 1371 تا کنون. در سال 1381 نیز رسماً حکم انتصاب اینجانب از شوراى سیاستگذارى ائمه جمعه صادر گردید.
رییس هیأت امناى شوراى مشارکت هاى مردمى بهزیستى استان خوزستان.
عضو شوراى آموزش و پرورش استان خوزستان و راهاندازى دورههاى آموزش ضمن خدمت براى معلمان با موضوع شیعهشناسى و مقابله با تهاجم فرهنگى.
رییس ستاد امر به معروف و نهى از منکر شهرستان اهواز.
قائم مقام بنیاد بینالمللى غدیر - شاخه خوزستان.
مدیر دارالعلم آیةالله بهبهانى.
رییس هیأت امناى دارالتحقیق حوزه علمیه اهواز.
عضو شوراى برنامه ریزى حوزه علمیه اهواز.
قائم مقام ستاد رسیدگى به امور فرهنگى و اجتماعى عشایر خوزستان.
عضو شوراى فرهنگ عمومى خوزستان.
رییس هیأت مدیره بنیاد فرهنگى حضرت مهدى موعود - عجل اللّه تعالى فرجه الشریف - شاخه خوزستان.
رییس هیأت امناى مؤسسه خیریه فرهنگى و آموزشى 22 بهمن اهواز.
مسئول دفتر نمایندگى بعثه مقام معظَّم رهبرى در منطقه خوزستان.
رابط بعثه مقام معظَّم رهبرى در سفرهاى حج و عمره.
عضو هیأت امناى دانشگاه امیرالمؤمنین(ع).
مسئول ستاد مراسم فاطمیه در خوزستان.
نماینده دوره چهارم مجلس خبرگان رهبرى در سال 1385 از استان خوزستان.
دوران دفاع مقدس و جنگ تحمیلى
خداوند مقدر فرموده که اینجانب از اول دفاع مقدس، به صورت مستمر تا اواسط سال 1363 و پس از آن تا سال 1367 به صورت منقطع - به خاطر اشتغال به تحصیل در حوزه قم - به مدت 43 ماه و 15 روز در خوزستان حضور داشته باشم. در طول آن مدت، عمدتاً به این صورت ایفاى نقش نمودم:
الف - حضور در جبههها به عنوان نیروى رزمى - تبلیغى؛
ب - ساماندهى و فرماندهى نیروهاى بسیج عشایرى در اوایل دفاع مقدس؛
ج - پشتیبانى تبلیغاتى و فرهنگى در ایام تصدى مسئولیت در سپاه منطقه هشت؛
د - مسئولیت تبلیغات خارج از کشور در عملیات خیبر؛
ه - سازماندهى برنامه تبلیغى جهت جذب نیروى بسیجى از سراسر استان خوزستان؛
و - سازماندهى حرکت جنگ روانى علیه دشمن از طریق گفتوگو با سربازان عراقى با بلندگو؛
ز - راه اندازى بخش عربى سپاه با همکارى بعضى از دوستان به منظور فعالیتهاى فرهنگى در راستاى اهداف دفاع مقدس.
نمایندگى مجلس خبرگان رهبرى
حوزه انتخابیه اینجانب، خوزستان داراى جمعیتى بیش از چهار میلیون و دویست و هفتاد و پنج هزار نفر، 23 شهرستان، 48 شهر و بیش از 4382 روستا مىباشد و از استان هاى استراتژیک کشور با داشتن بیشترین مرز خاکى و آبى در همسایگى کشورهاى عربى خلیج فارس، عربستان و عراق قرار دارد. این استان از قطب هاى کشاورزى و صنعتى است که 84% نفت کشور از این استان استخراج مىشود. به لحاظ بافت جمعیتى، مردمان آن، عرب، لر، بختیارى، دزفولى، شوشترى و دیگر اقوام فارس مىباشند. مذهب همه مردم این سامان، شیعه اثنىعشرى است. اینجانب در انتخابات دوره سوم مجلس خبرگان رهبرى در سال 1377نامزد شدم، ولى به مجلس راه نیافتم و در دوره چهارم آن، عضو مجلس خبرگان شدم.