آیت الله حاج شیخ حسین نوری ، در سال 1304شمسی در یک خانواده روحانی در شهر همدان دیده به جهان گشود. علوم ابتدایی را نزد پدرش آموخت. در سال 1321 شمسی بنا به سفارش والد خود ، نزد آیت ا... آخوند ملاعلی معصومی بمدت دو سال در محضر ایشان به تحصیل علوم تا قوانین پرداخت. در سال 1332 به قم عزیمت فرمود و از محضر اساتید عالیقدر از جمله : آیت ا... سلطانی طباطبایی و آیت ا... بروجردی و امام خمینی (ره) ، استفاده برد. در جریان مبارزات اسلامی در صدر قرار داشت.
پس از تبعید حضرت امام خمینی (ره) به ترکیه ایشان را دستگیر و در زندان قزل قلعه زندانی ساختند. پس از آزادی از زندان کماکان به مبارزات مخفی خود که همراه با درس و بحث در حوزه بود ادامه داد.
پس از انتشار مقاله توهین آمیز نسبت به امام (ره) در روزنامه اطلاعات 17 دی سال 1356 جلسه ای در منزل ایشان در قم تشکیل یافت که در آن جلسه آیات عظام مشکینی ، مکارم شیرازی و وحید خراسانی هم حضور داشتند. تصمیم گرفته شد که حوزه علمیه تعطیل شود و بدنبال حوزه بازار قم هم تعطیل شد. در روز 19 دی سال 56 ، روز آغاز قیام قم و برافروختن شعله جدید انقلاب اسلامی ، علماء و مردم دسته دسته به منزل آیت ا... نوری میروند و ایشان ضمن یک سخنرانی تند مردم قم را از متن توهین آمیز مقاله نسبت به امام مطلع میسازد. مردم هم با خشم تمام از منزل وی خارج و با سردادن شعارهای انقلابی به خیابان میریزند. و در مقابل کلانتری به رگبار گلوله بسته میشوند. در نتیجه تعدادی از آنان شهید میشوند و بدنبال این قیام مامورین ساواک ایشان را دستگیر میکنند و به عنوان تبعید ابتدا به خلخال و پس از آن به سقز میفرستند. ایشان در سال 1354 نیز در مسجد اعظم قم با شرکت انبوه مشتاقان درس شرح و تفسیر نهج البلاغه صبحی صالح را ارائه میداد که مورد مخالفت رژیم واقع شد.
ساواک به او دستور داده بود که درس نهج البلاغه را تعطیل کند ایشان فرموده بودند که من نمیتوانم تعطیل کنم، درس ، درس نهج البلاغه است . اگر خودتان میتوانید بیائید تعطیل کنید. لذا مامورین ساواک شخصاً در مدخل مسجد مستقر شده و طلاب را از حضور در درس جلوگیری میکردند.
آیت ا... العظمی شیخ حسین نوری ، علاوه بر نویسندگی و تدریس فقه و اصول در حوزه علمیه قم ،
مسئولیت اداره مدرسه علمیه "مهدی موعود" (ره) را که به گفته خودشان قبلاً قرار بود با همراهی و همکاری شهید مرحوم آیت ا... مفتح تاسیس گردد و پس از شهادت آن مرحوم ، پولی را که شیهد مفتح جهت این کار کنار گذاشته بود خانواده شهید بزرگوار در اختیار آیت ا.. نوری قرار دادند که ایشان هم به کمک سایرین ، مدرسه را تاسیس و اداره میکنند. مدرسه مذکور رجال حاضر دارای حدود دویست طلبه می باشد.
شایان ذکر است حاج آقا نوری ، طی حکمی از سوی امام خمینی (ره) ، مدتی وظیفه نمایندگی ایشان و امام جمعه همدان را برعهده داشتند که بعداً حضرت امام با تقاضای برگشت مجدد ایشان به حوزه علمیه قم موافقت فرمودند تا مشتاقان علم را همچنان مستفیض سازند.
برخی از آثار و تالیفات ایشان عبارتست از :
1 - کتاب انسان و جهان
2 - شگفتیهای آفرینش
3 - جهان آفرین
4 - دانش عصر فضا (در بحث نجوم)
5 - داستان راستان
6 - ما و مسائل روز
7 - خوارج از دیدگاه نهج البلاغه
8 - آغاز یک حرکت انقلابی در مصر
9 - بیت المال از دیدگاه نهج البلاغه
10 - اقتصاد اسلامی (در دو جلد)
11- منطق خداشناسی
12 - جمهوری اسلامی
13 - جهاد
14 - آمادگی رزمی و مرز داری در اسلام
15 - امر به معروف و نهی از منکر
16 - رساله عملیه.